Altres materials

En aquesta pàgina trobareu materials diversos relacionats amb el tema dels bombardeigs que no han trobat acollida a les altres seccions. 

el-escritor-george-orwell-entre-los-brigadistas-internacionales-a-su-llegada-a-barcelona-para-luchar-del-bando-republicano-en-la-guerra-civil-espac3b1ola

Declaració de la Comissió de la Dignitat davant la sentència dictada pel Tribunal Constitucional sobre la Llei de Retorn dels Papers de Salamanca a Catalunya del 2005

La Comissió de la Dignitat valora positivament aquesta sentència que reafirma la legalitat i justícia del procés de restitució. Precisament el fonamenta en el fet que l’objecte de la llei és reparar un dels efectes de la repressió franquista, com va ser l’espoliació de documents a arxius del govern, de particulars, partits o entitats de tota mena de Catalunya.

Esperem que ara el Ministerio de Cultura deixi de banda l’actitud poc convençuda i procedeixi a retornar a Catalunya tot el conjunt de documents, llibres, revistes i diaris, cartells, banderes i altres objectes que encara són al fons de Salamanca.

Esperem que això els faci prendre consciència que cal fer el retorn quan abans, per tal que es puguin donar els documents a les persones que els esperen de fa tant de temps i que ja no tenen massa temps més per esperar.

Ara no hi ha cap raó per a dilatar més el procés i per això emplacem al Departament de Cultura i al Ministerio de Cultura a convocar la comissió mixta en la que es validi tota la feina feta en els darrers mesos pels tècnics, i es resolguin el serrells pendents. Recordem que la llei estableix que des que la comissió mixta identifica un fons el Ministeri té tres mesos per a fer la transferència a la Generalitat. Això s’ha incomplert sistemàticament i es veu en el fet que, els més de tres-cents lligalls que la ministra González Sinde va deixar preparats a la fi del 2010,  encara no han estat lliurats.

Ajuntaments catalans.

Exigim que també s’acordi transferir la documentació requisada als Ajuntaments Catalans de Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sort, Tarragona, Valls, Vic, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Vilanova de Segrià i Vilanova i la Geltrú.

No hi ha cap motiu perquè no es faci aquesta restitució de documents als arxius municipals catalans, com a institucions catalanes que són tal com recull l’Estatut que els considera com a formant part de la Generalitat de Catalunya.

És incomprensible que els llibres d’actes de l’Ajuntament de Sort estiguin retinguts pel Ministeri quan es va retornar fa dos anys un conjunt de llibres d’actes i de comptes requisats el 1939 a diversos ajuntaments catalans i que es va localitzar  a l’arxiu de l’antic Govern Civil.

Ara que l’Audiència Provincial de Barcelona ha admès a tràmit la querella interposada per l’entitat AltraItalia a que la nostra comissió donem suport, pels bombardeigs fets per l’aviació Legionària Italiana entre el 1937 al 1939, una part important dels documents sobre la defensa passiva a Barcelona i informes sobre els estralls dels bombardeigs estan entre els documents que el Ministre senyor Wert no vol tornar.

La Comissió de la Dignitat no considerarà conclòs el procés fins que no siguin retornats també els documents dels ajuntaments.

Barcelona / València, el dia 1 de febrer de 2013.

Enllaç del text original

Combate por la historia (manifiesto en español – 1999). 

Memòria i repressió (La Directa).

enfrentamiento-con-los-sublevados-en-la-calle-diputacic3b3n-de-la-ciudad-condal-19-julio-1936

Més documents en format SlideShare

Fatti storici Un dels primers documents preparats pel Coordinament de La Unió de Barcelona per a presentar les seves iniciatives (en italià).

 

Memoria històrica gener 2010 Octaveta de l’Associació AltraItalia per a presentar la seva campanya de denúncia contra l’estat italià (gener 2010).

 

Resoluciò presentada al Parlament de Catalunya pel grup parlamentari d’ERC. El 23 de febrer de 2011 el grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya va presentar al Parlament una resolució que demanava el reconeixement per part de les institucions italianes de la seva participació en els bombardeigs de la Guerra Civil. La resolució no va tenir èxit.

Informe 1937 Treta del llibre de l’historiador Josep Maria Contel “Gràcia, temps de bombes, temps de refugis” (2008), una descripció del primer bombardeig italià contra Catalunya l’any 1937.