Cronologia

c35Cronologia de les activitats realitzades per a denunciar les responsabilitats de l’aviació italiana pels bombardeigs de la Guerra Civil promogudes pel coordinament a Barcelona de la Unió i després pel grup AltraMemoria de l’associació Altraitalia – Barcelona.

Octubre 2007: la versió italiana de l’exposició Quan plovien bombes inicia el seu viatge del congrés d’historiadors hispanistes de Novi Ligure. Al llarg del 2008 la exposició es belluga per diverses ciutats: Milà, Torí, Arezzo, Trieste, Sesto San Giovanni, Como, Bolonya, Udine, etc.

Tardor 2007: el Coordinament de La Unió de Barcelona (centre-esquerra italià) avalua la necessitat d’acompanyar l’exposició amb una iniciativa parlamentària i envia als diputats i senadors de les llistes de centre-esquerra elegits a la circumscripció Estranger (i a algunes conegudes personalitats) la sol·licitud de presentació d’una interpel·lació parlamentària, amb l’objectiu de reconèixer les responsabilitats del Estat Italià i d’oferir reparació a les víctimes i als seus familiars.

Novembre 2007: el diputat Arnold Cassola presenta una interrogació al ministre d’afers estrangers, el diputat Massimo D’Alema. La caiguda del Govern Prodi (gener de 2008) deixarà sense resposta la iniciativa.

Març 2008: amb ocasió del 70è aniversari del bombardeig de saturació sobre Barcelona es preveu la inauguració oficial de l’exposició Quan plovien bombes a Roma, amb projecció exclusiva (i en contemporània amb Barcelona) de la pel·licula Mirant al cel. La iniciativa fracassa.

Abril 2009: la fundació de l’Associació AltraItalia i la constitució del grup AltraMemoria serveixen d’estímul per a reactivar les iniciatives vinculades amb el reconeixement de les responsabilitats italianes en la Guerra Civil. A la vertent jurídica se’n afegeix una de caràcter cultural (es projecten un congrés, presentacions de llibres, un espectacle teatral i tallers amb els estudiants de l’escola italiana de Barcelona).

13 de febrer 2011: commemoració del primer atac aeri, l’any 1937, contra Barcelona, dut a terme pel creuer de guerra italià “Eugenio di Savoia”.

2 de juny 2011: L’Associació AltraItalia presenta una primera querella a l’Audiència Nacional de Madrid pels crims de lesa humanitat i crims de guerra comesos durant la Guerra Civil per l’aviació italiana.

Juny 2011: L’Audiència Nacional arxiva la querella al·legant que “no té competència territorial”. Es presenta un recurs que serà rebutjat el 5 de setembre de 2012.

25-26 de novembre 2011: realització de les jornades Catalunya-Itàlia. Memòries Creuades, Experiències comuns. Feixisme i la antifeixisme des Fins de la Guerra Civil a la Transició (1936-1977) , en col·laboració amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Museu d’Història de Catalunya. Els actes del congrés seran publicats al mes de març de 2013.

1 de juny 2012: es presenta novament la querella al Tribunal de Barcelona.

13 de juny 2012: el Jutjat d’Instrucció del Tribunal de Barcelona arxiva provisionalment la querella  per un defecte de forma, ja que no s’especifiquen amb la precisió necessària els autors dels crims. Hi ha una apel·lació.

24 d’octubre 2012: conferència en el Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona titulada Justícia Transicional i bombardeigs, organitzada pel Memorial Democràtic. Jaume Asens i Newton Bozzi, advocats, i Guido Ramellini, d’AltraMemoria, expliquen el recorregut de la querella i les seves argumentacions.

12 de desembre 2012: defensa de la sol·licitud d’apel·lació davant del Tribunal de Barcelona. L’apel·lació és acceptada.

23 de gener 2013: resolució  de l’Audiència Provincial de Barcelona que ordena reobrir la investigació sobre els bombardeigs de la Guerra Civil. És la primera vegada a l’Estat Espanyol que la justícia investiga els crims d’aquells anys.

30 de gener 2013: amb ocasió del 75è aniversari del bombardeig aeri sobre Barcelona, tenen lloc una commemoració en la Plaça de Sant Felip Neri i una xerrada amb el títol Memòria i justícia: Barcelona sota les bombes feixistes al centre cívic Pati Limona.

1 de febrer 2013: ICV-EUiA presenta una moció en el ple de l’Ajuntament de Barcelona, instant  el mateix Ajuntament a personar-se com a part perjudicada en la causa, d’acord amb la resolució de l’Audiència Provincial.

20 de març 2013: presentació de les actes de les jornades Catalunya-Itàlia. Memòries Creuades, Experiències comuns. Feixisme i la antifeixisme des Fins de la Guerra Civil a la Transició (1936-1977) en el Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, amb presentació de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i la participació de Eduald Vendrell Ferrer, vice-degà del mateix Col·legi, Marcello Belotti de l’Associació AltraItàlia, Jaume Asens, advocat, Alfons Canoves i Pilar Llopart, testimonis dels bombardeigs sobre Barcelona. El volum és el segon de la col·lecció Documents del Memorial Democràtic.