Querella i appel·lació

c37

Textos: segona querella i resolució

Resolució – Comunicat per a la premsa

La resolució pronunciada avui per la secció desena de l’Audiència Provincial de Barcelona té una transcendència històrica.

Per primera vegada una resolució judicial trenca el mur de silenci i impunitat que ha cobert esdeveniments d’extraordinària gravetat del nostre passat recent. Per primera vegada un tribunal de l’estat sorgit de la transició postfranquista accepta examinar alguns dels crims de lesa humanitat perpetrats pel bàndol feixista durant la Guerra d’Espanya.

Amb aquest dictamen s’obre una investigació destinada a identificar i processar els responsables dels bombardeigs de saturació que entre 1937 i 1939 van copejar brutalment la ciutat de Barcelona.

Cal destacar, per paradoxal, que els promotors d’aquesta acció de denúncia d’un dels episodis més dramàtics de la violència feixista en territori espanyol, són una associació d’italians, l’AltraItalia – Barcelona, que com a acusació particular ha acompanyat i donat suport a dues de les víctimes supervivents dels bombardeigs de la Barceloneta.

Des de l’any 2009 la comissió Memòria d’aquesta associació antifeixista i apartidista ha defensat tossudament el projecte, malgrat les reaccions d’incomprensió i fins i tot sarcasme per part de molts interlocutors, aconseguint recopilar tot el material històric necessari per la presentació de la querella pels bombardeigs realitzats per l’aviació i l’armada feixistes entre 1937 i 1939 contra la població civil inerme, amb 6500 víctimes. La indiferència i l’ostracisme que aquesta iniciativa ha trobat en les institucions catalanes i italianes ha quedat subratllada en la mateixa resolució de l’Audiència Provincial que censura implícitament la negligència de Generalitat i Ajuntaments de les poblacions afectades que mai han promogut ni tampoc recolzat iniciatives a nivell jurídic per tancar aquesta ferida humana i tornar dignitat històrica a les víctimes.

El suport militar de Mussolini va ser un factor decisiu en el triomf del cop d’estat militar de Franco contra un govern democràtic i legal. Legalitat que els bombardeigs italians van violar sistemàticament: Itàlia mai va declarar guerra a la República Espanyola, els avions i els vaixells agressors ho feien com a “pirates”, ja que amagaven les seves identificacions i actuaven sovint durant la nit. A més els bombardeigs de saturació, per primera vegada assajats contra una gran ciutat europea,  trencaven els acords internacionals que el mateix estat italià s’havia compromès a fer respectar.
L’obertura dels arxius del ministeri italià de defensa va permetre demostrar que aquells bombardeigs perseguien l’objectiu d’atacar i terroritzar la població civil de la capital catalana a fi i efecte de provocar la desmoralització de la rereguarda republicana.

Membres de l’Associació AltraItalia també van dur a terme una investigació (publicada a la revista Sapiens num. 114 del 2012) que va demostrar que l’estat italià democràtic va continuar rebent del règim franquista, fins a finals dels anys 50, el pagament del suport militar rebut de la Itàlia feixista.  Amb la intenció de promoure el debat al voltant de les implicacions del feixisme italià amb el cop d’estat de Franco, la guerra civil i la successiva dictadura, l’associació va organitzar, a més, unes jornades internacionals d’estudi amb el títol Catalunya-Itàlia: memòries creuades, experiències comuns Feixisme i antifeixisme des de la Guerra Civil fins a la Transició (1936 -1977),  que es van realitzar, amb el suport del Memorial Democràtic, els dies 25 i 26 de novembre de 2011.

L’estat italià mai ha admès cap responsabilitat institucional per aquelles actuacions bèl·liques, ans al contrari ha permès la instal·lació de monuments i làpides en honor dels “herois de la Guerra d’Espanya” que des dels avions de l’exèrcit italià van assassinar dones i nens en suport de la sublevació franquista. En diverses ciutats italianes com Arezzo o Trieste es mantenen i fins i tot s’inauguren espais d’homenatge a membres de les tropes feixistes caiguts a la guerra d’Espanya.
Guerra que representa una pàgina esborrada de la memòria històrica i civil italiana.

Per construir una nova Europa dels pobles a partir de valors compartits cal restablir la veritat històrica. Així ho han entès els fills i néts de les víctimes de massacres nazis perpetrades en els any 1944 i 1945 en diverses poblacions de la Itàlia central que, amb el suport de les administracions municipals, provincials i regionals van portar a judici, 60 anys després, els responsables d’aquells crims obtenint condemnes i reconeixement de reparacions.

Les víctimes dels bombardeigs del barri de la Barceloneta, que AltraItalia va contactar i acompanyar, mitjançant els advocats Newton Bozzi (membre de l’associació) i Jaume Asens (membre de la Comissió de defensa dels Drets Humans del Col·legi d’Advocats de Barcelona) i amb el suport d’en Josep Cruanyes (president de la Comissió per la Dignitat) van presentar, el 2 de juny de 2011, una primera denuncia a la Audiència Nacional, que va ser rebutjada pel tribunal, que es va declarar no competent territorialment. Un any més tard, l’1 de juny de 2012, la querella va ser presentada als Tribunals de Barcelona.

Avui, finalment, la sala desena de l’Audiència Provincial de Barcelona ha admès a tràmit la querella.

Esperem que aquesta primera esquerda que s’ha obert en el mur de silenci i impunitat que ha envoltat fins ara els crims d’una de les més llargues dictadures europees pugui facilitar l’aparició de més iniciatives de denúncia per part de la societat civil de totes les poblacions que van ser víctimes dels bombardeigs i dels actes de violència indiscriminada durant la guerra del 36-39.

De fet són nombrosos els familiars de víctimes de bombardeigs que ens han contactat al llarg d’aquest recorregut. Per limitacions de temps i de recursos no hem pogut, com a Altraitalia, donar resposta a totes elles i confiem que a partir d’ara les seves legítimes aspiracions a exigir i rebre justícia siguin emparades per les institucions i administracions públiques.

Com a italians i catalans de Barcelona estem orgullosos d’aquesta iniciativa i esperem que la societat civil antiautoritària i antifeixista catalana i espanyola en el seu conjunt –amb el suport inexcusable d’institucions i administracions públiques- accepti i doni continuïtat a aquesta nostra aportació a l’establiment d’una justícia universal que, a més de perseguir arreu i sempre els crims contra la humanitat, permeti enllaçar els valors que van inspirar les lluites per la llibertat, la justícia social i la dignitat d’ahir amb les d’avui.

“Estimamos por tanto que estos bombardeos indiscriminados contra civiles y que tenían por objeto únicamente bombardear barrios altamente poblados de la ciudad de Barcelona- sin perjuicio de los que se produjeron en otras ciudades españolas- se caracterizan por que era un objetivo civil, dado que el frente de guerra estaba muy alejado de Barcelona – sirviendo así como laboratorio de pruebas para futuros  bombardeos civiles -, lo que supone la comisión de crímenes en masa castigados por la ley, por cualquier ley, en todo tiempo y lugar;   en concreto  estaban prohibidos por la entonces vigente Convención de la Haya, que por su naturaleza de lesa humanidad y crímenes de guerra no están prescritos, por lo que pueden y deben ser investigados por los Tribunales españoles, y en concreto por los Juzgados de Barcelona, lo que conlleva a la admisión a trámite de la querella”.

(Interlocutoria emitida el 22 de enero de 2013 por la Sección decima de la Audiencia Provincial de Barcelona, rollo nº 632/2012, causa: diligencias indeterminadas 71/12, Juzgado de instruccion nº 28 de Barcelona)

c4

Iniciativa política i legal contra l’Estat Italià: primer comunicat

El futur es construeix a partir del coneixement del passat, però el passat l’escriu qui controla el present” deia George Orwell.

El restabliment de la veritat, amb la condemna de botxins i agressors és una etapa ineludible en la lluita contra totes les formes de domini i opressió.

40 anys de dictadura i 30 d’amnèsia induïda han intentat esborrar la memòria de tot un poble, de tota una generació. No ho han aconseguit.

Som molta gent la que creu que, avui, restablir la veritat dels fets, recuperar aquella memòria col·lectiva ofegada i negada és una necessitat ètica.

Perquè no és possible per una societat girar pàgina fins que no hi hagi comprensió del seu passat.

Volem per tant portar l’estat italià, les institucions del qual s’han negat una i altra vegada a assumir cap responsabilitat pels fets protagonitzats per la seva maquinària bèl·lica i els seus militars durant l’era feixista, als tribunals: per intentar aconseguir, ni que sigui tard, ni que sigui poca, ni que sigui del tot i brutalment insuficient, una condemna dels agressors, dels seus actes i, sobretot, el reconeixement del dret de les víctimes a ser rescabalades.

Creiem fonamental, davant la passivitat i el capteniment poruc de les instàncies polítiques de tots els colors – italianes, espanyoles i catalanes – davant d’una iniciativa d’aquest caire, que sigui la societat civil amb els seus sectors progressistes i llibertaris al capdavant, a exigir de les instàncies judicials el processament i la condemna de l’estat italià com a responsable subsidiari dels crims de lesa humanitat, comesos entre 1936 i 1939 per les tropes de Mussolini, i que van culminar amb les actuacions de l’Aviazione Legionària bombardejant ciutats i metrallant columnes de civils en fuga.

Per a cobrir les despeses del judici penal al davant de l’Audiència Nacional, del procediment civil a Itàlia i posteriorment al tribunal d’Estrasburg demanem que a més de firmar la declaració que adjuntem ingresseu la quantitat que us sembli adient al compte de la banca ètica:

Triodos Bank
NIF: G65190043
IBAN: ES55 1491 0001 28 1009175520
Codice BIC: TRIOESMM

2o

Estat italià: volem justícia! Document d’adhesió

La intervenció de les tropes i armes enviades per Mussolini va ser decisiva en el triomf de la insurrecció militar de Franco.

L’Aviazione Legionaria, amb més de 750 avions, va realitzar els primers bombardejos de saturació dirigits explícitament a assassinar i terroritzar la població civil d’una gran ciutat (Barcelona). Per aquells crims – 5.000 morts, 181 pobles i centres urbans atacats, milers d’edificis derruïts – i per la violació de la legalitat internacional l’Estat Italià – contràriament a l’alemany – mai no ha pagat compensacions, ni tan sols demanat disculpes. A diverses ciutats, com ara Arezzo o Trieste, fins i tot es mantenen o s’inauguren espais dedicats a membres de les tropes feixistes que van participar a la “Guerra d’Espanya”.

Ens adherim per tant a la demanda de processament de l’estat italià per tal que assumeixi la seva responsabilitat institucional pels delictes de lesa humanitat comesos per les tropes feixistes i particularment per l’Aviazione Legionaria a Catalunya i Espanya entre 1936 i 1939.

Exigim de les administracions catalanes que ofereixin el màxim suport material i legal a la iniciativa.

Que l’estat italià demani perdó!

Per construir una nova Europa dels pobles sobre valors compartits s’ha de restablir la veritat històrica i promoure l’exigència de justícia.

I per fer-ho cal obligar l’Estat Italià a assumir les seves responsabilitats institucionals.

Participa a les nostres campanyes i contacta’ns adreçant un correu electrònic a memoria@altraitaliabcn.org